Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta järjestää verkkokyselyn

Esiintymisellä tarkoitetaan esim. tietokirjan julkaisemista, esitelmiä yleisöseminaareissa, haastatteluiden antamista tai kirjoituksia lehdissä, blogeissa tai sosiaalisessa mediassa.

Kyselyssä kerätään tietoa esiintymisen kanavista ja palautteen määrästä ja laadusta. Kyselyssä palaute jaetaan kahteen kategoriaan, asialliseen ja häiritsevään palautteeseen. Asiallinen palaute on positiivista, neutraalia tai perusteltua ja rakentavaa kritiikkiä. Häiritsevä palaute aiheuttaa saajalleen kohtuutonta pahaa mieltä ja ahdistusta. Tutkijan saama palaute voi olla suusanallista tai kirjallista ja se voi esiintyä erilaisissa medioissa, sähköisissä viestimissä ja sosiaalisessa mediassa. Häiritsevä palaute voi olla fyysistä tai sisältää fyysisen uhkauksen. Se voi kohdistua myös asiantuntijan lähipiiriin tai omaisuuteen. Tutkijan saamat asiallisesti perustellut eriävät mielipiteet tai tieteelliset kiistat eivät ole kyselyssä tarkoitettua häiritsevää palautetta.

Edellinen kysely toteutettiin vuonna 2015. Tuolloin kyselyn tuloksena tutkimuslaitokset laativat ohjeita siitä, miten toimia jos saa vihapalautetta ja pahimmillaan uhkauksia. Työ johti myös TJNK:n yhteistyöhön Sananvapausjärjestö PENin kanssa. Lisätietoa vuoden 2015 kyselystä TENK:n sivuilta.

Verkkokysely toteutetaan anonyymisti. Lomake on auki 1.3. – 31.3.2017.

Linkki kyselyyn: http://www.tjnk.fi/kysely-palautteesta-2017

Lisätietoja antaa TJNK:n pääsihteeri Reetta Kettunen, p. 040 733 5935 tai sähköpostitse reetta.kettunen(at)tjnk.fi

 

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) on opetus- ja kulttuuriministeriön asiatuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä.