Helmi Järviluoma-Mäkelä Vuoden Professori 2019

Professori Helmi Järviluoma-Mäkelä on toiminut kulttuurin tutkimuksen professorina Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 2005 lähtien. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi Järviluoma-Mäkelä kutsuttiin vuonna 2018.

Järviluoma-Mäkelä on ääni- ja aistimaisemien, musiikin ja kulttuurin tutkija. Tieteidenvälisyys näkyy vahvasti hänen tutkimusaiheissaan: niissä yhdistyy sosiologia, musiikkitiede, aistittujen elinympäristöjen tutkimus. Järviluoma-Mäkelä tunnetaan edelläkävijänä, joka on 1980-luvun loppupuolelta lähtien vakiinnuttanut Suomeen tiedettä ja taidetta yhdistävää äänimaisematutkimusta.

Viime vuosina Järviluoma-Mäkelän tutkimusintressi on laajentunut aistittujen elinympäristöjen ja ylisukupolvisten ympäristösuhteiden sekä niiden muutosten tutkimukseen. Tähän tutkimukseen hän on saanut Euroopan tutkimusneuvoston varttuneen tutkijan 1,9 miljoonan euron rahoituksen vuosille 2016-2021. ERC Advanced Grant -tutkimusmäärärahan saaminen kertoo kansainvälisesti erittäin korkeasta tieteellisestä tasosta.

Tieteellisten ansioiden lisäksi professori Järviluoma-Mäkelä on innostava opettaja, joka on luonut uusia, koulutus- ja tieteenalojen rajoja ylittäviä opetusmetodeja. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus sekä sidosryhmäyhteistyö näkyvät vahvasti Järviluoma-Mäkelän työssä. Hän pitää arvossa tutkimuksen yleistajuistamista.

Teksti pohjautuu Professoriliiton tiedotteeseen. Lisätietoa ja tarkemmat palkintoperustelut Professoriliiton sivuilla.