Juhani Knuutista Vuoden Professori 2021

Kuva: Milla Talassalo

Juhani Knuuti (synt. 1960) on toiminut professorina Turun yliopistossa vuodesta 1996 lähtien. Hän toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteisen, valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana. PET viittaa leikekuvausmenetelmään, jota käytetään tutkittaessa esimerkiksi syövän levinneisyyttä, aivoja tai sydäntä. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2020.

– Nyt palkittu Vuoden Professori on vankkumaton tutkitun tiedon puolustaja. Tärkeän tutkimustyönsä ohella hän jaksaa vaikuttaa mediassa ja sosiaalisen median kanavilla ihmisten terveyden kannalta kumuloituvan ja jatkuvasti muuntuvan oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu Juhani Knuutin työssä esimerkillisellä tavalla, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä.

Juhani Knuuti toimii myös Tyksin kliinisen fysiologian, isotooppi ja PET-tutkimusten yksikössä ylilääkärinä. Hän on tutkinut erityisesti sydänlihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kohdistuen sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Juhani Knuuti on kansainvälisesti arvostettu tutkija. Yhteiskunnallisesti Knuuti on näkyvä kommentoija tärkeissä terveyteen liittyvissä julkisissa keskusteluissa, ja hän on puhunut mediassa ja seminaareissa muun muassa sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan. Knuuti kirjoittaa tiedettä yleistajuistavaa blogia ja vaikuttaa itse aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Syksyllä 2020 Knuuti julkaisi tiedettä yleistajuistavan kirjan, jossa käsitellään terveysväitteitä tutkitun tiedon avulla. Knuutin yhteiskunnallinen vaikuttavuus onkin ollut poikkeuksellisen laaja-alaista, asiantuntijoista ja päättäjistä tavallisiin kansalaisiin saakka.

Knuuti on aktiivinen perus- ja jatkokoulutusopettaja. Hän antaa vuosittain lääketieteen perusopetusta, on pitänyt yli 300 luentoa kansallisissa ja kansainvälisissä̈ koulutustilaisuuksissa sekä ohjannut 27 väitöskirjaa ja useita graduja. Erityistä huomiota on herättänyt Knuutin ja opiskelijoiden yhteistyö sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan.

Teksti pohjautuu Professoriliiton tiedotteeseen. Lisätietoa ja tarkemmat palkintoperustelut Professoriliiton sivuilla.