Suomalainen Tiedeakatemia | Finnish Academy of Science and Letters | Academia Scientiarum Fennica

Kunniapalkinto

Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus on kunniapalkinto, joka jaetaan vuosittain ansioituneelle Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenelle hänen elämäntyöstään. Kunniapalkinnolla on haluttu huomioida ansioituneiden jäsenten tieteellistä uraa. Palkinto perustettiin ”myönnettäväksi erityisen ansiokkaasta tutkijan toiminnasta” – Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut kunniapalkintoa vuodesta 1945.

Vuoden 2017 kunniapalkinto professori emerita Marjatta Hietalalle

HietalaMarjatta
Vuoden 2017 kunniapalkinto professori emerita Marjatta Hietalalle. Kuva: Niina Stolt / Atelje Studio Onni.

Professori (emerita) Marjatta Hietala on maamme johtavia historioitsijoita. Pitkän uransa ajan hän on ollut poikkeuksellisen aktiivinen ja kansainvälinen tutkija. Professori Hietala on ollut tärkeä esikuva uusille tutkijasukupolville, erityisesti nuorille naistutkijoille. 

Väiteltyään Helsingin yliopistosta vuonna 1976 hän työskenteli ensin apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa ja tutkijana Suomen Akatemiassa siirtyen Joensuun yliopiston yleisen historian professoriksi vuonna 1994. Tampereen yliopiston professorina Hietala työskenteli vuosina 1996–2011, toimien välissä viisivuotiskauden akatemiaprofessorina. Lisäksi hän on toiminut lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä luottamustehtävissä. 

Professori Hietalan tutkimukset ovat keskittyneet monipuolisesti eri aiheisiin, erityisesti kaupunkihistoriaan, aate- ja kulttuurihistoriaan sekä tieteen historiaan. Hietala on seurannut aikaansa ja historian tutkimuksen kehitystä, ja ollut ensimmäisten joukossa tarttumassa uusiin tutkimussuuntauksiin. Hän on ollut myös kehittämässä historiantutkimuksen menetelmiä.

Kansainvälisissä tehtävissään professori Hietala on vienyt maailmalle suomalaista historiantutkimusta. Hän on toiminut muun muassa historiantutkijoiden maailmanjärjestön ”International Committee of Historical Sciences” presidenttinä, ensimmäisenä ja tähän mennessä ainoana naisena. 

Professori Hietala valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1997. Hänelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston palkinto vuonna 2010 ja Suomen Tiedeseuran Theodor Homén -palkinto vuonna 2013.

Palkinto jaetaan 73. kerran, ja sen arvo on 15.000 euroa.

 

Kuva: Niina Stolt / Atelje Studio Onni

Suomalainen Tiedeakatemia
Mariankatu 5 A, 2. krs 
00170 Helsinki 

050 4620 890
acadsci (at) acadsci.fi

Pääsihteeri
Pekka Aula
040 7030 952
pekka.aula(at)acadsci.fi  

Hallintopäällikkö
Leila Sarajärvi
050 4620 890
leila.sarajarvi(at)acadsci.fi

Hallintosihteeri
Nina Rapelo
050 4620 889 
nina.rapelo(at)acadsci.fi

Toimistoassistentti
Ann-Mari Sandholm
050 5128 830
ann-mari.sandholm(at)acadsci.fi